PAGEVIEUWS

zondag 20 juli 2014

Frame van de ankerlier vernieuwen

Vanaf woensdagmorgen tot nu vrijdagmiddag bezig geweest om het oude steunplatform van de ankerlier met mijn oscillerende machine eruitgezaagd, en een nieuw frame in elkaar te lassen en te monteren.
Eerst het oude frame eruitgehaald, daarna het ontstane gat opnieuw opgevuld met polyestermatten, hars, en hout van een centimeter dik er ingelamineerd.
Daarna naar Kollum gereden waar ik nog een RVS kokerbalk van 9x9 cm had liggen met een lengte van 2,5 meter.
Ook nog een strip van 11x120 cm dik 4 mm meegenomen en arosta elektroden, en uiteraard een lastoestel want dat neem je niet mee op een polyester jacht.
Eerst een tekening gemaakt van mijn idee, en alles opgemeten, en daarna bij John en Marina het frame in elkaar gelast.
Tussentijds nog een keer gecontroleerd of het paste, en dat was op een kleinigheid na oké, weer terug bij J en M. het frame verder afgelast en vandaag nog eens gepast, en er moet nu nog een gat voor de stroomkabels in worden geboord , of gebrand, of gezaagd.
Dan moeten er nog een aantal gaten in het frame worden geboord, en als dat klaar is moet het frame er in worden geplaatst om die vervolgens met slotbouten van binnen uit bij het voorste schot worden vastgezet.
Als het frame vast zit, ga ik het nog helemaal vastlamineren met hars en matten zodat het onwrikbaar vast komt te zitten, en dan kunnen we weer rustig achter onze spijker liggen.
Om drie uur komt Aafke weer thuis met de auto, en zegt dat ze boodschappen gaat halen en dat we toch maar naar Texel gaan, ik ben er niet zo happy van want ik zit middenin mijn ankerbakreparatie en die moet ik nu onderbreken voor een dag of drie.
Dus ga ik maar meteen maatregelen treffen, en leg de ketting van 50 meter die op de wal ligt weer terug in de ankerbak en ook nog eens de 30 meter touw gaat er weer in.
Als John om kwart voor vijf met de kinderen arriveert doen we de ankerlier bij hem in de kofferbak want ik wil dat zware ding liever niet los hebben liggen in de ankerbak.
Om even na vijfen komt Marina er ook aan op de fiets, en we hebben de buurman aan de wal gevraagd of haar fiets bij hem voor huis mag staan, en dat was oké.
Even later varen we weg, maar omdat we hier in de prut liggen valt dat nog niet mee, ik probeer het met een voorspring zodat we de kont van de boot wat meer uit de wal krijgen, en daarna achteruit varen om voorbij de achter ons liggende boot te komen maar door het wieleffect van de schroef en de prut lukt dat maar half en moeten we nog een keer vooruit varen en nogmaals weer achteruit en proberen snelheid te krijgen om voorbij het achter ons liggende schip te varen.
Deze keer lukt het wel, en dan varen we achteruit naar de andere kant waar de waterslang is en we
gaan eerst water tanken omdat alle drie tanks zo goed als leeg zijn.
Om halfzes zijn we klaar met watertanden, en om 17:35 varen we weg richting Harlingen.
De drie bruggen passeren we bijna zonder oponthoud, en ook de sluis gaat snel doordat er net een schutting van platbodems de sluis uitkomt en dus kunnen wij er direct daarna in.
Om 18:10 varen we de sluis uit, en gaan de haven uit en even later rollen we de Genua uit en varen zo met een bakstagwind van 12-15 knopen richting Kornwerderzand.
Doordat er flink stroom mee staat lopen we gemiddeld 6 knopen over de grond en na een uur zijn we
Korwerderzand voorbij , we houden de stroom mee tot kwart over negen, maar dan krijgen we hem tegen en ook neemt de wind af zodat we nu een gemiddelde snelheid van slechts 3,5 knopen over de grond maken.
Om kwart over twaalf varen we de haven van Oudeschilt  op Texel binnen, en volgen in de donkere nacht het vaarwater naar de jachthaven.

Wanneer we bij de ingang van de haven komen staat er een rond rood bord met horizontaal een witte balk, en op de witte balk staat VOL.


Shit wat nu, ik kijk eens om ons heen en zie een visserschip liggen iets links van ons het is de Harlingen 11 en ik zeg tegen de crew dat we daar maar aan vast gaan maken, zo gezegd zo gedaan en om halfeen s'nacht zitten we even later aan een biertje hè hè dat valt er lekker in met deze warmte.
Marina moet de kleine Novah nog de borst geven, en wij nemen er ook nog maar eentje, en gaan dan om halftwee naar kooi.
Morgenvroeg zien we wel of we hier blijven liggen of dat er misschien wat ruimte in de haven komt.













Geen opmerkingen:

Een reactie posten