PAGEVIEUWS

vrijdag 11 juli 2014

Van Hoorn naar Volendam



Toen ik vanmorgen wakker werd was de hele bubs al vertrokken naar het winkelcentrum,dus ga ik eerst maar even toiletteren, aankleden en dan vervolgens lekker ff ontbijten en even het nieuws zien.
Om halfelf is iedereen weer op de boot, en dan gaan we na alles te hebben opgeruimd op pad richting Volendam.
Onderweg drinken we koffie, met een stuk oudwijf met boter erop. Als we Halfweg zijn varen we dwars door een kolonie aalscholvers heen het zijn er volgens mijn schatting meer dan duizend van die zwartjoekels.
Ook raken we zo langzamerhand snelheid kwijt vanwege de vele waterplanten hier op het Markermeer, en ik vaar dan ook maar even een stukje achteruit om die troep weer van de kiel en het roer af te krijgen.
Het scheelt gelijk een mijl in snelheid, en ik hoop dat we de meeste troep gehad hebben.
Om halftwee varen we de haven van Volendam binnen en bij de Haveningang kun je kiezen naar stuurboord voor overnachten, en voor alleen even liggen bakboord uit.
Wij kiezen voor stuurboord en de havenmeester komt ons al tegemoet in zijn bootje en wijst ons een plek aan mooi langs de kade, en vlakbij de wandelpromenade.
Om halfdrie gaan we Volendam verkennen, het blijkt erg toeristisch te zijn maar wat wil je ook deze mensen moeten het van het toerisme hebben want de visserij zoals die er vroeger rond de Zuiderzee was is niet meer.
Ik ga voor het eerst weer met de club mee, en dat gaat gelukkig redelijk goed ik heb dan ook voor de zekerheid maar een tramadolcapsule genomen.
Onderweg nog wat gewinkeld door de dames, en Marina heeft een doosje met diverse ijsje's uit de
supermarkt gehaald voor ons elk twee.
Om halfzes zijn we weer bij de boot, er ligt nu een Bavaria langszij, en dat valt mij nog mee ik had het me hier veel drukker voorgesteld.
Als we op de boot stappen, ga ik snel alle luiken openzetten want het is benauwd warm weer, ik denk
dan ook dat we het voor de rest van de dag rustig aan gaan doen.
En dan nu eerst maar een blonde rakker, Aafke is al weer druk bezig met de warme hap, het word Chili Con Carne oftewel bruine bonen met paprika, mais, champignons, spekje's etc, etc.



Dit mokkel glimlacht.





Ariane is een echte waterrat.











donderdag 10 juli 2014

Op weg naar Hoorn

Vanmorgen zitten we om negen uur aan het ontbijt, en wanneer we dat weer naar binnen hebben gewerkt, gaan John en Marina de ankerlier zodanig vastzetten dat het ding niet aan de haal kan gaan tijdens wat ruw weer met veel deining.
Ik ga de ankerlier wel weer plaatsen als we in de buurt van Dokkum zijn want daar zit een ijzerboer die altijd wel wat stukken roestvast staal heeft.
Als John en Marina klaar zijn met hun klus, ga ik nog even de motorolie checken, en doe er een halve liter bij want de peilstok gaf minimum aan.
Dan is het tijd om te vertrekken, en op weg gaan naar de sluis, we hebben geluk want de deur staat open en het licht staat op groen.
Ik heb John het roer maar weer in handen gegeven, want mijn linkerbeen is niet zo als het moet zijn ik heb erg veel pijn bij mijn heup, het is volgens mij spierpijn en geen versleten heup, het komt denk ik door het vele zitten, en te weinig beweging.
Het sluisgebeuren gaat vlot, en een sluis als deze zouden ze in Lauwersoog moeten hebben, het zijn dubbele sluizen en ook loopt er een weg onderdoor, een sluisaquaduct zou je kunnen zeggen.
Na een anderhalf uur moteren, want wind is er nauwelijks komen we bij Hoorn aan en gaan daar naar de grootste haven " de Grashaven" hopelijk is er ook water te vinden.
We kunnen direct linksaf van de Haveningang naar de Marina, maar eerst melden we ons bij de meldsteiger
Daar meren we eerst aan, en John gaat naar het hokje en krijgt daar te horen, na onze lengte en breedte te hebben doorgegeven, dat we in box 724 steiger S moeten gaan liggen.
Na op de plattegrond te hebben gekeken waar dat is, varen we er langzaam naar toe, ik zeg tegen John dat hij een zo groot mogelijke bocht moet maken om recht voor de box uit te komen, het gaat niet helemaal zoals ik bedoelde, maar voor de eerste keer ging het prima.
Om kwart voor drie liggen we vast, en de kleintje's zijn ondertussen ook weer wakker geworden en ze moeten allebei een schone luier hebben.
Ondertussen heeft Aafke de parasol opgezet want het is erg warm en vochtig buiten, ik ga maar effe
naar binnen want het is mij veel te heet buiten.
Het is drie uur nu, en Aafke vraagt of er iemand zin heeft in een broodje, nou dat hoeven ze mij niet te vragen, ik lust er wel eentje, het duurt dan ook niet lang of ze brengt mij een mueslibroodje met jam, jamma jamma lekker hoor.
Dan gaat het stel weer de wal op, maar ik hou mij maar even rustig met mijn pijnlijk been en ik ga wel even een tukje doen.
Nou dat tukje is een flinke tuk geworden want als ik wakker word en op mijn horloge kijk is het jandorie al bijna zes uur op en paar minuten na.
Omdat de stroom nog niet is aangesloten, kijk ik het journaal maar even op de iPad maar Vodafone dekking is hier drie keer waardeloos, dan maar even op de telefoon dat is T Mobile en dat gaat stukken beter.
Even later hoor ik gestommel aan dek, het is John die aan boord komt met een stapel dozen met Pizza's erin, ik help hem door ze aan te pakken.
Even later zitten we allemaal te schransen, ze zijn erg lekker maar het is wel een flinke kluif.
Na het eten gaan de kinderen weer in de tobbe en gaan ze lekker schoon naar hun slaapplekje's.
John en Marina gaan even zwemmen buiten de haven, tenminste als de temperatuur goed is.





Bijschriftnovah weer in de tobbe toevoegen




Zo dat was het weer voor vandaag, John had voor mij een kabeltje voor de iPad meegenomen maar jammer genoeg de verkeerde, dat gaan ze morgen even omruilen voor een andere want daarmee kan ik mijn foto's wat sneller bewerken en plaatsen.













Dagje Enkhuizen tussen de buien door

Vandaag hebben we allemaal heerlijk en lang geslapen, en ikzelf kwam er pas om halflelf uit, wat wil je ook met zulk roezig waar.
We ontbijten uitgebreid, en daarna gaan John en Marina er even op uit voor wat boodschappen, en wij passen op de beide meiden.
De kleine 4 maanden oude Novah slaapt al snel als een roos, maar Ariane heeft geen zin aan slapen en struint de hele achterhut af, en rommelt overal in om.
Aafke heeft er de handen aan vol, met het streng toespreken en onderstoppen, maar het help geen zier.
Als John en Marina om een uur of één weer terug zijn heeft ze nog geen moment geslapen.
Eerst gaan we maar even een bakje doen en eten we de door de jongelui meegenomen croisantje's op.
Om een uur of twee vertrekt het hele koppel weer richting Enkhuizen, want ze willen met Ariane naar het sprookje's huis.
Ik ga maar even met ons weblog bezig en kijk ondertussen ook nog naar de Tour de France die jongens hebben het niet makkelijk want het regent en ze moeten ook nog voor een deel over de casseien.






Het ene sportevenement is nog niet afgelopen, of er is alweer een andere op de T V.
Wat een wedstrijd trouwens gisteravond tussen Brazilië en Duitsland, maar liefst 0-7 werd de stand.
Vanavond dus Argentinië tegen onze oranjeploeg, ik hoop dat Nederland wint want dan word het helemaal spannend.
Als dan ook nog een Nederlander winnaar van deze zware etappe in de Tour de France word gaat het goed met sportief Nederland.
Heb net nog even met veel moeite de zekering uit de stroomtoevoer naar de ankerlier er tussenuit gehaald, want ik moet er niet aan denken dat er kortsluiting in de ankerbak ontstaat.
Het is nu halfzes en ik ben benieuwd hoe laat de bemanning weer thuiskomt.




Het veerbootje komt ook weer langs om de mensen van het bezoek aan het Zuiderzeemuseum weer naar het stadscentrum te brengen, het is de enige mogelijkheid om daar te komen behalve dan door de jachthaven.

Om 10 voor zes komt Aafke thuis, en vertelt dat het sprookjeshuis prachtig was en dat Ariane het heel leuk vond. Even later komen ook John en Marina met Novah er ook weer aan en Aafke vraagt of ik aardappelen wil schillen, ik zeg dat dat niks word met mijn dove vingers en hand, ik heb er geen kracht en ok geen stuur over, dus moet ze het zelf maar even doen.

Aafke had heel wat foto's gemaakt met haar telefoon, maar die kan ik niet zo maar even op mijn iPad zetten dan moet ik ze eerst naar Picasa uploaden en vandaar weer downloaden naar de IPad erg omslachtig dus dat doe ik wel als ik er tijd en zin in heb.l














dinsdag 8 juli 2014

Onrustige nacht achter het anker.

Na ons spelletje stapop van gisteravond, gaan we om 23:11 naar onze kooien, we liggen nog maar net en dan ruimt de wind door van noordwest, naar noordoost ten noorden, ook de windkracht gaat van 10 knopen naar 15 knopen.
Het duurt dan ook niet lang of we krijgen er last van, we zien het eerst maar eens aan, maar we liggen nu wel aan lagerwal, en de wal zit op 490 meter van de boot af.
Een paar uur lang blijft het nagenoeg hetzelfde, maar om een uur of  twee gaat het ankeralarm af en zie ik dat we nu ongeveer 25 meter zijn verplaatst.
Ik stel het ankeralarm weer in op de plaats waar we nu liggen met een afstand van 25 meter als alarm.
Ik lig nog maar net weer in onze kooi, of ik hoor John die zegt dat de ankerlier van zijn plaats is geraakt dat hoort niet zo best, en ik trek snel een broek aan en ga met John naar voren, en zie de ravage in de ankerbak.
We zetten normaal altijd een lijn aan de ketting om de lier te ontlasten, en ook zat die er deze keer op
maar de lijn is denk ik uitgerekt en daardoor is er spanning op de ankerlier gekomen en heeft het support waar hij op vast zit het begeven, dit was ook aan een reparatie toe, maar lukte mij deze winter niet meer.
Het enigste wat we kunnen doen is de zaak te beredderen, en een extra lijn nog bijzetten van de ketting naar de bolders.
De wind is nu zo nu en dan 20 knopen met tussenpozen, en daartussen 15 knopen, en dat moeten we dus maar even uitzingen.
Om een uur of zes neemt de wind af, en krimt weer naar het noordwesten en dus liggen we nu weer vrij rustig en we halen nog wat slaap in tot 08:00 uur.
Dan gaan we eerst maar even ontbijten en daarna gaan we ankerop.
Om halfnegen gaat John de ankerketting ophalen en Marina zorgt dat hij wat netje's in de ankerbak komt, ik vaar intussen langzaam vooruit op aanwijzingen van Marina.
Als we zover zijn dat het anker uit de grond moet, lukt hun dat niet en ik zeg dat ze maar op de ketting moeten gaan staan en dan trek ik hem er wel uit door vooruit te varen.


Zo gezegd zo gedaan, en dan is het anker ook weer boven water ik vaar alvast richting Enkhuizen
want we hebben onze plannen bijgesteld, we willen de twee regenachtige dagen maar wat indoor dingen doen en in Enkhuizen heb je het scheepvaartmuseum dat we daardoor mooi even kunnen bekijken.



Na anderhalf uur gevaren te hebben, deels onder zeil, en deels onder motor, komen we als we vlakbij de haven Enkhuizen zijn in een regenbui terecht en moet de regenkleding aan.
We zien als we de haven binnenlopen vrij veel grote jachten voor anker liggen, er zal toch hopelijk nog wel een plekje zijn in deze grote Marina.
Nou we hoeven niet te zoeken, want we kunnen zo een box binnenvaren en dat doen we dus maar, of hij vrij is of niet zien we later wel.
Na schoon schip te hebben gemaakt, gaat de regenkleding uit en gaan we eerst maar koffie met een broodje eten.
Even later word er op de boot geklopt, en daar is een havenmeester, ik hoop niet dat we moeten verkassen, en ik laat John maar even met hem praten.
De havenmeester zegt tegen John, dat we eerst bij de meldsteiger moesten aanmeren, en ons daar hadden moeten melden bij het havenkantoor dan had de havenmeester ons een plek toegewezen.
John houd een lulverhaal over de regen, en dat we eerst wilden eten tegen de beste man, en we mogen hier wel blijven liggen geen probleem dus en afrekenen kan in het havenkantoor.
Na het eten ga ik er eerst maar even bij liggen, zodat ik wat minder pijn heb in mijn arm, want ik doe natuurlijk altijd weer te veel en dus nu vanmorgen ook weer.
John is ondertussen naar het havenkantoor geweest en heeft het havengeld van 26 euro betaald, dat valt mij nog mee, ik had op 34 gerekend.
Om halfvier is het droog en gaat de familie de wal op voor de broodnodige beweging, en om boodschappen te doen, ik blijf wel aan boord want lopen is nu geen pretje voor mij.
John legt meteen ook even de stroomkabel aan want er is nog een aansluiting waar 1 1/2 KW stroom over is dus dat komt mooi uit, alweer een besparing van 1 euro.
Als het hele circus is vertrokken, zet ik de tv aan en de ontvangst is hier prima, gelijk de tour de
france ervoor.
Ook is hier gratis WiFi,  niet snel weliswaar, maar voor internetten prima.










maandag 7 juli 2014

Het IJsselmeer op

Vannacht zelf niet zo goed geslapen, maar de rest sliep als een roos, oorzaak de windgenerator en pijn in mijn rechterarm.
De windgenerator kon ik wel wat aan doen, maar ik had weinig zin om eruit en ik had nog wel wat hoop dat ik in slaap zou vallen, ijdele hoop dus en toch maar eruit om dat ding de mond te snoeren.
Gelijk ook maar twee paracetamol genomen en een banaan en ja het hielp, ik viel daarna als een blok in slaap.
Vanmorgen was de hele club al aangekleed en wel en hadden ook al hun ontbijt op, ze hadden me maar door laten slapen.
Zij gaan nog even een ochtendwandeling maken, en ik ga mijn door Aafke al klaargezet ontbijt verorberen,
Een kwartier later is iedereen er weer en ruimen we de boel op en vertrekken we om 09:55 Kornwerderzand er staat een lekker briesje van tussen de 15 en de 20 knopen en het is halve wind richting Hindeloopen wat wil een mens nog meer.
Als we  om 11:30 daar aankomen staat de havenmeester al klaar om ons een plek te wijzen waar we kunnen liggen, we zeggen dat we maar een uurtje willen blijven en hij wijst ons een plekje aan de kade aan.
Als we daar proberen aan te meren lopen we 1 meter voor de kant vast dus dat word um niet.
We gaan maar naar dezelfde plek waar we dit jaar al eerder hebben gelegen maar dat was in een box en dat lukte allemaal net met onze diepgang, maar nu lopen we buiten de box al aan de grond.
Dan zien we aan de andere kade twee jongkerels bezig met hun boot zeilklaar te maken, ik vraag of ze weg gaan, en ze roepen van ja, over vijf minuten, dan vraag ik meteen ook maar hoe diep het daar is, hij kijkt even op z'n dieptemeter er roept dan, 2,4 meter nou dat is goed.
Als ze dan eindelijk zijn opgekrast, gaat John aanmeren en dat gaat redelijk goed.
Ik blijf zolang aan boord, en de rest gaat naar de speeltuin voor een uurtje
Ondertussen ga ik mijn mail even nakijken, en kom tot de ontdekking dat ik de telefoonrekening van Aafke's telefoon binnen vijf dagen moet betalen, anders stopt het en moet ik opnieuw weer aansluitkosten betalen.
Ze maken het erg gemakkelijk gemaakt staat er te lezen want als ik naar mijn Hollandse Nieuwe ga en inlog dan kan ik via iDeal betalen.
Dus log ik in op hun site en ga naar betalingen, en jahoor het lukt niet, want zodra ik mijn bank de Rabobank in mijn geval aanklik, krijg ik een foutmelding dat mijn betaling niet lukt want mijn browser Safari in dit geval accepteert geen cookie's.
Nou denk ik, dan gebruik ik toch een andere browser, en ik probeer Google Chrome, maar ook dat lukt niet.
Na nog een aantal pogingen stop ik er maar mee, want dit heb ik nog nooit eerder meegemaakt ik doe heel vaak betalingen met de IPad en dat ging tot nu toe altijd zonder een enkel probleem.
Dan komt de familie ook weer terug van de speeltuin, en gaan we eerst maar een hapje eten, als we alles achter de knopen hebben gaan we vertrekken, met Marina als stuurvrouw, en we gaan van lagerwal vertrekken met een achterspring met een stootwil. Met de achterspring vast en de stootwil tussen achterschtip en de wal slaan we achteruit, en hierdoor gaat de boeg van de wal af, zodra we ver genoeg van de wal zijn met de boeg zet Marina de keerkoppeling in z 'n vooruit, en maken wij de achterspring los en varen we zonder problemen weg van lagerwal.
De bedoeling is om naar Stavoren te gaan om daar te tanken, maar dat is pal in de wind en kruisen duurt ons te lang en dus moteren we daar maar naar toe.
Na een uurtje zijn we bij het bunkerschip en na wat moeilijk doen van de kwajongen die daar de pomp bedient, krijgen we onze rode diesel, er gaat minder in dan ik dacht I.p.v 140 l gaat er 106 l in.
Het scheelt dus toch liters als je wat minder hard vaart, ik hou de laatste tijd altijd zes knopen aan en daarvoor altijd zeven.
We besluiten om maar over te steken naar Medemblik, maar de wind is wat ingezakt en we lopen gemiddeld  drie knopen, enfin wat maakt het uit we hebben de tijd en het is mooi weer.
Een uurtje later komt er toch nog weer wat wind en lopen we soms zes knopen, ik reken uit dat we om ongeveer halfzeven in Medemblik aankomen en dus besluiten we om tijdens het varen maar te eten, de keus van Aafke is macaroni en dat is snel klaar en ook nog erg lekker.
Bijna bij Medemblik aangekomen willen de meeste bemanningsleden voor anker gaan, en dat gaat dan ook maar gebeuren ik zoek op de kaart een geschikt plekje op en een halfuur later gaat de spijker erin, even flink trekken tot ie houd,  en het houd zo te voelen goed.
Ik zet het ankeralarm van de plotter op 20 meter, en ga dat vanavond nog wel even controleren voor we te kooi gaan.
Morgen gaan we eerst even Medemblik in, en vervolgens gaan we naar Enkhuizen.
Nu moet ik van de rest van de Familie stoppen want ze willen een spelletje stapop spelen.





















zondag 6 juli 2014

Lichte verbetering te merken

Na een flinke dag met veel rust, en na twee voetbalwedstrijden gisteravon, merk ik voor het naar bed gaan dat mijn pijn in schouder, boven, en onderarm compleet weg zijn het enige wat nog is overgebleven is het dove gevoel in mijn hand en een gedeelte van mijn onderarm, maar dat is meer vervelend dan dat het pijnlijk is.
Als ik s'morgens wakker word voel ik mij een stuk beter dan gisteren om deze tijd, hopelijk blijft het vandaag zo, maar ik blijf nog wel de tramadolcapsules gebruiken, want hoe minder pijn des te beter.
Na ontbijt en koffie gaat Aafke met Marina boodschappen doen, want het is nu nog droog en straks gaat het regenen volgens buienradar.
Ook zijn de weersvoorspellingen voor de volgende week brandhout, met als enige dag maandag zonder regen, maar dat gaat ons niet tegenhouden om morgen te vertrekken.

Sail harlingen uitzwaaien

Vanmorgen om even over tien onze ligplaats in Franeker eindelijk verlaten, om de windjammers uit te zwaaien van Sail Harlingen 2014.
Alles loopt gesmeerd en we zijn om 11:30 al door de sluis en varen dan eerst maar even een slag door de nieuwe visserijhaven, maar het valt ons een beetje tegen van wat daar aan schepen ligt.
Dan maar op naar de Willemshaven, maar daar worden we tegengehouden door de waterpolitie want de schepen gaan om 13:00 uur vertrekken en dus sturen ze ons de havenmond uit, en daar mogen we even verderop ankeren, of langs de recreatiebetonning zeilen. We kiezen maar voor het laatste en rollen de genua voor driekwart af want we hebben geen haast.
De eerste schepen komen om kwart over één de havenmond uit, maar varen allemaal op de motor terwijl er een mooie bries staat en het langs de pollendam halve wind is.
Ondertussen zijn wij al overstag gegaan en varen nu de schepen tegemoet, na dat een paar keer te hebben gedaan houden we het voor gezien en gaan we door de boontje's richting Kornwerderzand.
We hebben nu wind tegen en dus moet het oliezeil aan en de genua weggedraaid. Er zijn nogal wat jachten die dezelfde kant op gaan en dat word dus druk in de sluis, maar  als we Kornwerderzand binnenvaren gaan na vijf minuten te hebben rondgedobberd de lichten van de brug op groen - rood, dat schiet dus lekkerop en ook kunnen we met het hele zootje in één keer de sluis in.
Ik geef nu het roer over aan John, want die moet nu ook maar eens leren om met het schip vertrouwd te raken, en ik heb toch wel weer meer pijn aan mijn arm en hand gekregen dus maar even rustig aan.
John meert met wat aanwijzingen van mij zonder problemen aan, en al snel gaan de deuren achter ons dicht ook het schutten gaat snel.
Omdat wij hier graag willen blijven gaan we gelijk stuurboord uit naar de steigers die bedoeld zijn voor de sport, aan de eerste steiger liggen twee schepen en daar kan ook niets meer bij en bij de tweede steiger liggen er ook twee maar daar is aan het eind te weinig ruimte en de ruimte tussen de schepen is wat krap, maar het zou kunnen.
Er is ook nog een derde steiger en daar ligt ook al een jacht, maar als we daar naar toevaren blijkt dat we daar niet mogen liggen van de sluiswachter zo vertelt ons de schipper van het jacht dat er al ligt.
Dus draaien we maar om en gaan naar de krappe plek tussen de twee jachten aan de tweede steiger.
Ik zeg tegen John dat het mij beter lijkt dat ikzelf de boot er probeer tussen te parkeren, want het past denk ik maar net.
Dus neem ikzelf het roer maar weer even, het is gelukkig hogerwal en ik vaar hem er mooi tussen en John en Marina springen gelijk op de steiger het past precies en we hebben aan beide kanten een meter speling.
Ook de schipper van het jacht voor ons help een handje mee, en even later liggen we netjes aangemeerd en is de soep ook al klaar.
Normaal drinken we eerst altijd een borrel, maar Aafke heeft het eten in no time klaar en dus blijft dat erbij, nou dan nemen we er vanavond wel eentje extra.
Ik ben blij dat het redelijk gaat met mijn hernia, maar moet het nu niet gaan verpesten want dan ben ik weer terug bij af, en dus mogen John en Marina morgen om de beurt schipperen.
De jongelui gaan, als de kleintje's naar bed zijn gebracht en slapen, ook zelf op tijd naar hun kooi
En Aafke gaat wat puzzelen, terwijl ik het weblog bijwerk.
Morgen is het de bedoeling om eerst naar Hindeloopen, en daarna naar Stavoren om te bunkeren.
Als we dan een gunstig windje hebben gaan we oversteken naar de Noord-Hollandse kant en anders zien we wel waar de wind ons brengt.