PAGEVIEUWS

donderdag 28 augustus 2014

28-08-2014 Van Fynshav naar Haderslev

Vanmorgen de landvasten losgemaakt om 09:15 en deze dag word er alleen maar met het oliezeil gevaren, want er staat totaal geen wind en de zee is als een biljardlaken zo vlak.
Gelukkig is het stralend weer met een blauwe lucht, en alleen in de verte boven land wolkje's rondom.
Onderweg komen we nog twee grote Hollandse schepen tegen, we zwaaien enthousiast maar er zitten natuurlijk allemaal Denen, of Duitsers op en die zijn niet zo zwaaierig als ze een Hollands bootje zien.


We laten Johannes op 2500 toeren draaien en het log geeft dan 6,5 mijl / uur aan, de verheid is om en nabij de 30 mijl en we zijn dan ook om kwart over twee in Haderslev, waar het nog niet meevalt om een box te vinden waarbij de palen wijder zijn dan onze boot van 4 meter breedte.
Na een kwartiertje zoeken vinden we er eindelijk een die aan al onze wensen voldoet en we liggen vast om halfdrie.
Zo nu eerst maar een colaatje, voordat we fietsen gaan, want Aafke had tijdens het varen al het één en ander klaargemaakt zodat we direct konden vertrekken om rond het meer te fietsen dat hier landinwaarts ligt, deze route werd ons door een Deen die we op het eiland Lyø naast ons hadden liggen aanbevolen om te doen.
Het is nu drie uur en we gaan de fietsen op de wal brengen via de punt van de boot, de andere delen zoals de zadels, en de accu's en het mandje heeft Aafke al op de steiger klaargelegd.
Net als ik bezig ben om de fietsen over de reling aan Aafke over te geven komt er net een man in een motorpak aanlopen en die vraagt of hij kan helpen, nou graag en zo hoeft Aafke geen halsbrekende toeren uit te halen.
We bedanken de beste man, en dan ga ik de fietsen weer voorzien van de zadels en van de accu's.
Ook hebben we deze keer de IPad mee, want daar heb ik nu gedétailleerde kaarten opstaan van deze omgeving.
We fietsen eerst de stad uit en gaan dan even kijken waar het pad begint dat om het meer loopt.
Al snel zijn we bij het gehejmrädens sti" pad dat om het hele meer loopt, het is een pad vol verassingen blijkt later want soms is het smal, dan weer twee sporen voor als je tegenliggers hebt, en het gaat behoorlijk op en neer moet ik zeggen, dit in tegenstelling van wat die Deen me had vertelt toen ik hem vroeg of het ook heuvelachtig was.


Ook komen we onderweg een flinke hindernis tegen, namelijk een trap en daar kun je met de fiets niet bij omhoog fietsen.
Er zit voor mij niets anders op dan de fietsen één voor één omhoog te sjouwen, en dat was geen kattepis dat kan ik je wel vertellen de tong hing me bijna op mijn schoenen.
Na een korte rustpauze gaat het weer verder, en Aafke die race't maar naar beneden als een jonge meid met de duivel achter zich aan.
Als we bij een hek komen, denken we eerst dat het daar ophoud, maar na nog eens op de IPad gekeken te hebben moeten we daar wel langs, het hek kan open, en valt vanzelf weer achter je dicht.
Bij een helling naar beneden stuiven er opeens wel 15 reeën met jongen vlak voor ons langs, we schrikken er van, want dat hadden we niet verwacht.
Aafke probeert nog snel even een foto te maken, maar de beesten zijn al te ver weg om ze er goed op te krijgen.
En zo gaat het pad steeds verder en verder tot we bij een brug komen en daar is een dam die het meer in twee delen splitst.
We kunnen nog wel een klein eindje verder, maar ik vind het zo langzamerhand welletje's, want mijn nek begint weer op te spelen door het gehobbel op deze gravelpaden met kuilen en soms weggespoelde stukken door de vele regenbuien die er vorige week zijn gevallen.
We steken dus de brug over en even later word het pad echt onbegaanbaar door het vele water wat er is gevallen en we besluiten om maar via de gewone weg terug naar Haderslev te fietsen.
Aafke ziet een toiletgebouwtje en gaat daar even de geit verzetten, terwijl ik nog even op de IPad kijk of er misschien verderop nog weer een mogelijkheid is om weer op dat "gehejmrädens sti" pad te komen, maar dat is niet mogelijk.
Terug-gekomen in de stad blijkt er in het centrum een Internationale markt te zijn met stands uit tien landen, dus ook uit ons land, er is een stand met stroopwafels en andere lekkernijen, en natuurlijk eentje met Kaas.
Na onze wandeling over de markt, gaan we weer fietsen, en gaan we wat te eten halen bij de cafetaria vlakbij waar we met de boot liggen, ik neem een hamburger, en Aafke patat met vis erbij dus gewoon Fish And Chips.
Omdat we hier helaas geen softijsje kunnen krijgen fietsen we weer terug naar de markt, maar daar zijn ze bezig met de boel op te ruimen, en zijn we helaas te laat.
We doen nog een poging om ergens nog een iistoko te vinden, maar net als we de moed hebben opgegeven staan we er plotseling voor.


Ik ga naar binnen en bestel twee Lille softijsje's voor 25 kronen elk, als de ijsje's klaar zijn valt de hoeveelheid, en ook de smaak tegen, en ze waren ook nog eens duurder dan bij onze zo goede Italiaanse ijssalons die we al een aantal keren hebben geproefd.
We slikken onze ijsje's op, en gaan dan weer richting boot, waar Karel ons blij begroet.
De fietsen brengen we ook gelijk maar aan boord want morgen krijgen we regen, en misschien de dagen erna ook nog, maar deze dag was weer een highlight.

Geen WiFi in de buurt waardoor dus ook geen foto's van onze telefoons, maar die volgen nog.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten