PAGEVIEUWS

maandag 4 augustus 2014

Charter naar Terschelling 1-3 Augustus

Nadat we onze ankerbak weer op orde hebben, gaan we met een groepje jongelui van
tussen de 25 en 32 jaar een lang weekend naar Terschelling toe.
Het blijkt een vrijgezellenfeestje want een van de boy's stapt binnenkort in het huwelijksbootje
We maken na overleg met de havendienst op kanaal 11 vast aan de steiger voor watertaxi's en reddingsboten, we hoeven daardoor geen twee keer door de brug van de Noorderhaven.
Om drie uur is het groepje compleet, en is alle bagage aan boord, en dat is nogal wat voor een weekendje Terschelling maar wij hebben er gelukkig geen last van want ze stouwen het maar in hun eigen slaapcabine.
Even over drieën vertrekken we uit de haven en er staat weinig wind dus dat word weer oliezeilen, als we de Westmeep invaren komt er een klein beetje wind en gaan we verder onder zeil het gaat niet hard en de boy's hebben het over zwemmen, en dus moedig ik ze wat aan door te zeggen dat ze wel aan een paar fenders achteraan de boot door het water kunnen worden gesleept.
Nou dat lijkt de heren wel een strak plan, en even later hangen ze met veel geschreeuw en gejoel als een stel kleuters achter de boot aan.
Het water is 22,5 graden en dat is denk ik wel lekker, ze klimmen via de zwemtrap weer uit het water en springen er bij de preekstoel weer in.Intussen is de wind nu helemaal weggevallen en ik start de motor en breng de snelheid geleidelijk op 3 knopen, maar daardoor gaan hun zwembroeken afzakken en dus ga ik maar weer wat langzamer varen.
Na een halfuur vinden ze het welletje's en komen ze uit het water want ze beginnen het koud te krijgen en staan te trillen op hun benen.
Even later zitten ze al weer aan een biertje, en varen we de slenk binnen, we krijgen nu wel de stroom tegen maar dat is helaas niet anders.
Om zeven uur varen we de jachthaven binnen en worden door een havenmeesteres met een zodiak naar een ligplaats gebracht, omdat we in de slenk al een door Aafke gemaakte Chili Con Carne naar
binnen hebben gewerkt taaien de mannen gelijk af om de door hen gereserveerde fietsen op te halen.
Om halfelf komen ze alweer terug aan boord en gaan we met z'n allen lekker buiten zitten met een
biertje en of een korenwijn.
Dan word het tijd om naar kooi te gaan, en twee man gaan dat ook doen, maar de rest wil liever in de natuur slapen, en vertrekt met slaapzakken en matje's richting het groene strand.
Zaterdagmorgen slapen we ons een gat in de dag, na al die alcoholische op en neertje's is dat ook geen wonder ook de natuurvrienden komen weer aan boord en we gaan om 11 uur ontbijten.
Na het ontbijt duiken ze allemaal de koffer in om wat slaap in te halen, en gaan dan zoals afgesproken om 13:00 de deur uit want ze willen een flink eind gaan fietsen.
Ook Aafke en ik gaan onze fietsen naar de wal brengen, en als we dan de driehonderd meter lange steiger hebben gelopen met de fiets, komen we er achter dat onze accu's nog aan boord liggen shit en nog eens shit.
Ik bied aan om ze op te halen, maar daar wil Aafke niets van weten ik haal ze wel zegt ze, ga jij maar
even in de schaduw zitten.
Na 20 minuten komt ze er weer aan en kunnen we vertrekken we fietsen maar langs het water want
dat geeft in ieder gevel nog wat koelte en het is ook vlak, terugweg gaan we wel bultje op en bultje af
Op een gegeven moment wil ik eigenlijk wel linksaf naar een dorpje toe voor een softijsje, maar
Aafke wil nog wat verder doorfietsen, ik zeg tegen haar dat we dan misschien straks een lege accu hebben en dan trappen deze robuuste vouwfietsen verrekte zwaar.
Maar ze weet haar zin weer te krijgen, pas bij Midsland gaan we de dijk over, en zijn we ook nog zo gek om naar zee te fietsen naar het strandhuis Heartbreak Hotel.
Maar als we daar aankomen en eens achterom kijken zien we dat er regenbuien op komst zijn en maken gelijk rechtsomkeer.
We proberen de buien voor te blijven en dat lukt ons ook nog, maar wanneer we ons softijsje zitten op te slikken begint het te druppen en dus kiezen we het hazepad.
Het is vanaf hier nog acht kilometer naar Terschelling- West en na twee kilometer houden onze accu's het voor gezien en moeten we tegen de wind en de regen in fietsen, ik zei nog tegen Aafke dit kult ons dat te ver doorfietsen, en nu moeten we er plat voor.
We zetten flink door, en ook schuilen we een aantal keren als er toevallig een boom staat aan deze
kale weg maar het komt er op neer dat we sijknat en moe op de boot aankomen
We halen de accu's en de zadels er af en brengen die eerst aan boord en daarna de fietsen daardoor
zijn ze een stuk beter te tillen.
Nadat we de fietsen geparkeerd hebben tegen de grannybars gaan we naar binnen om droge kleren aan te trekken, het is ondertussen al zeven uur, en we gaan een hapje eten, want de boy's zorgen zelf voor eten en komen laat thuis hebben ze gezegd.
Wij kijken wat televisie en lezen wat, maar Aafke's ogen vallen regelmatig dicht, en we besluiten om maar naar kooi te gaan, het is ondertussen ook al weer halfeen geworden.
We liggen ongeveer een uur en dan horen we gestommel aan dek en jahoor daar zijn ze, ze doen gelukkig erg rustig maar er zijn nu twee jongens die nu ook wel een nacht in de duinen willen doorbrengen we horen ze tenminste zoeken om de matje's.
Aafke gaat er maar even uit om ze aan hen te geven want ze had ze opgeborgen en dan gaan er deze keer twee het bos in de anderen zoeken hun kooi op na nog wat korenwijn te hebben geconsumeerd
Nadat iedereen ligt te snurken, vallen ook wij weer in slaap en worden Zondagmorgen om 09:30 wakker.
Het plan is om tussen twaalf en dertien uur te vertrekken, want dan hebben we nog wat stroom mee naar Harlingen, en nadat iedereen heeft gedouchet en ontbeten vertrekken we richting Harlingen.
Het eerste stuk is tegenwind, maar vanaf de slenk is alles bezeild en we komen om een uur of zes aan en varen meteen door naar de Noorderhaven.
Twee man halen de auto's op en de anderen brengen alvast de bagage op de wal, na nog te hebben koffie gedronken gaan ze vertrekken naar Utrecht en Rotterdam.
Wij hebben met deze groep erg veel lol gehad, en ook van hun kant vonden ze het een relaxt en gezellig gebeuren.
Aafke heeft ze wel flink verwent moet ik zeggen, maar dat werd dan ook erg gewaardeerd
Aan hun te horen willen ze volgend jaar nog wel een keertje mee naar Helgoland.

















Geen opmerkingen:

Een reactie posten